Diversen

Naast het reguliere aanbod kunt u ook bij mij terecht voor:

Noten leren lezen, basisvaardigheden piano of keyboard, basis vioolspelen

Sinds 2015 geef ik ook basis-lessen viool, en keyboard of piano. Mijn specialisatie is: anderstalige kinderen. Dus ook als je (nog) niet zo goed Nederlands spreekt, kun je me vragen! Zie ook de tegemoetkoming vanuit het Jeugdfonds bij mijn pagina ‘Zangpedagoge’.

Verder kan iedereen die dat wil, aankloppen om te leren noten lezen, of om te leren van blad te zingen (solfege). Handig om een paar maanden te doen, om bij te spijkeren voordat je bij een koor gaat zingen!

Leer mooier Nederlands spreken

Voor mensen afkomstig uit het buitenland, voor predikanten en kerkelijk werkers, voor leraren of anderen die veel hun stem gebruiken kan het zinvol zijn om een serie lessen af te spreken om melodieuzer te spreken en/of de verstaanbaarheid te bevorderen. Cora heeft vrouwen uit Iran, Irak en Turkije en mannen en vrouwen uit China, Hongarije, Engeland en Frankrijk geholpen om beter verstaanbaar te worden. Ook heeft zij groepen koristen en groepsgewijs aan voorgangers lesgegeven in de Kathedraal van de Heilige Laurentius en Elisabeth te Rotterdam.

Taalcoaching

Voor solo-zangers, koorzangers, koren en sprekers is het ook mogelijk om te werken aan de ‘fluency’ in de gekozen taal of talen, aan de welluidendheid van de stem, en aan verbetering van de verstaanbaarheid.

Kirtan

Een hele bijzondere vorm van Improvisatie is Kirtan. Dit is Indiase muziek, gezongen bij een bourdon, een steeds klinkend instrument (meestal de Tampoera, een Indiaas instrument dat op de Sitar lijkt) en wel in de vorm van voor- en nazingen.

Hierbij zingt Cora een melodie voor, en de groep zingt deze na. (Dit is ook individueel te oefenen.) We zitten dicht bij elkaar, en kunnen elkaar en het instrument goed horen. De muziek gaat almaar door, en luisteren en zingen wisselen elkaar af.

Uiteraard kan dit van heel eenvoudig tot zeer moeilijk. Er zijn meer dan 400 Indiase toonladders, en we kunnen daar een of meerdere van onder de knie krijgen en er eerst mee oefenen, tot de toonladder ons eigen is, om er vervolgens mee te kunnen improviseren. Als je de volledige vorm neemt, zing je een dhrupad (=Indiase raga). Daar zijn ook prachtige teksten, gedichten in Sanskriet of in vertaling voor. Met begeleiding van de Tampoera kom je in een rustige gemoedstoestand, en zing je zonder er bij na te denken. Als het ware een zingende vorm van mediteren. De gebruikte klanken kunnen do-re-mi of sa-re-gam zijn, ook kunnen we mantra’s reciteren, chanten of zingen.

Dit is aan te passen aan zeer diverse niveau’s. Naast workshops kan er ook een serie lessen afgesproken worden, waarin we het niveau langzaam opbouwen.

Diverse talen

  • Nederlands (ook Vlaams en Oud-Nederlands)
  • Engels / Schots / Amerikaans
  • Frans
  • Duits
  • Italiaans
  • Spaans
  • Zweeds
  • Fins
  • (Kerk)Latijn

Tarieven overige coaching

In overleg. Je kunt uitgaan van een streeftarief wat hierboven vermeld staat. Neem gerust ook contact op als dit (ver) boven je budget uitgaat. Soms zijn er mogelijkheden bij de plaatselijke gemeente. Zie ook de tegemoetkoming vanuit het Jeugdfonds bij mijn pagina ‘Zangpedagoge’.